Study Visit στην Αγγλία

Η Σύμπραξη για την Ανάπτυξη της Απασχολησιμότητας Αχαΐας, στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «ΤΟΠΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΧΑΪΑΣ», πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη (study visit) στην Αγγλία, από την Τρίτη 24/6/2014 έως την Παρασκευή 27/6/2014. Στην επίσκεψη συμμετείχαν η κ. Τριανταφύλλου Αγγελική (Πρόεδρος Δ.Σ. Σ.Α.Α.Α. –Πρόεδρος ΣΟΨΥ Πάτρας), ο κ. Αναστασόπουλος Παναγιώτης (Διαχειριστής Α.Σ.– Εκπρόσωπος Συντονιστή Εταίρου «π-consulting»), ο κ. Διαμαντής Γεώργιος (Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Action Synergy ΑΕ) και ο κ. Καραγιάννης Κωνσταντίνος (εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Αχαΐας). Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την κοινωνική οικονομία, η μελέτη καλών πρακτικών και οι πιθανοί τρόποι συνεργασίας μεταξύ των αγγλικών και των ελληνικών κοινωνικών επιχειρήσεων. Οι εκπρόσωποι της Α.Σ. επισκέφθηκαν υφιστάμενες κοινωνικές επιχειρήσεις, στην περιοχή του Λίβερπουλ και είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τον τρόπο λειτουργίας τους, τις εγκαταστάσεις τους καθώς και να συνομιλήσουν με τους εκπροσώπους αυτών. Πιο συγκεκριμένα:

  • Την Τετάρτη 25/6/2014, παρευρέθηκαν στις εγκαταστάσεις της κοινωνικής Σύμπραξης NEW START, η οποία απαρτίζεται από επιμέρους κοινωνικές επιχειρήσεις ( Locality, The Inclusion Network CIC, Mersey Spring CIC, AIM CIC). Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, έγινε αναλυτική παρουσίαση των δράσεων της κοινωνικής Σύμπραξης και ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων με τους εκπροσώπους των κοινωνικών επιχειρήσεων.

 

     

 

Στην συνέχεια, οι εκπρόσωποι της Α.Σ. επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της κοινωνικής επιχείρησης National Wildflower Centre. Η εν λόγω επιχείρηση δραστηριοποιείται στον τομέα του περιβάλλοντος και πιο συγκεκριμένα στη διαφύλαξη των φυσικών πόρων. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης, έγινε περιήγηση στους χώρους που διατηρούνται σπάνια είδη της αγγλικής χλωρίδας.

 

    

 

Στο τέλος της ημέρας, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Netherton Park Neighborhood Centre, που ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας σε παιδιά, ηλικιωμένους και οικογένειες.

 

 

 

  • Την Πέμπτη 26/6/2014, οι εκπρόσωποι της Α.Σ. παρευρέθηκαν σε συνάντηση με τον Γ. Διευθυντή της κοινωνικής επιχείρησης Croxteth Communiversity, Phil Knibb. Η  Croxteth Communiversity δραστηριοποιείται στον τεχνικό τομέα και στην παροχή γνώσεων και υπηρεσιών που αφορούν την καθημερινή ζωή των πολιτών ( συντήρηση οικείας, μικρές καλλιέργειες, κλπ.). Στην συνέχεια, ακολούθησε περιήγηση στους χώρους της επιχείρησης και στη φάρμα της.

 

 

Μετέπειτα, οι εκπρόσωποι της Α.Σ. είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να συνομιλήσουν, με δημοτικούς φορείς του Λίβερπουλ, για τις προσπάθειες που καταβάλει ο δήμος για να στηρίξει τις κοινωνικές επιχειρήσεις και γενικότερα την κοινωνική οικονομία.

 

 

Διοργανωτής και υπεύθυνος του προγράμματος επισκέψεων ήταν ο κ. Dave Egan, εκπρόσωπος της κοινωνικής δομής ILEN ASSOCIATES.